Jager Financieel advies

Overbruggingshypotheek

Hoe werkt een overbruggingshypotheek?

Heb je overwaarde op je oude huis en wil je deze gebruiken voor de aankoop van een nieuwe woning? Dat kan met een overbruggingshypotheek. Een overbruggingshypotheek is een tijdelijke hypotheek met een maximale looptijd van twee jaar. Heb jij je oude woning op het moment van verhuizen nog niet verkocht of opgeleverd? Dan kun je de overwaarde van je woning toch alvast inzetten voor de aankoop van je nieuwe woning of nieuwbouw huis. Daarnaast biedt een overbruggingshypotheek mogelijkheden om eventueel in je oude woning te blijven wonen totdat je nieuwe woning gereed is.

Overbruggingshypotheek aanvragen of wijzigen

Wil jij een overbruggingshypotheek aanvragen? Houd er rekening mee dat bij het afsluiten van een overbruggingshypotheek ook kosten komen kijken zoals afsluitkosten en notariskosten. Een van onze adviseurs gaat graag met je in gesprek om jou inzicht te geven in de kosten, voorwaarden, rente (en renteaftrek) en jouw maandlasten bij het afsluiten van een overbruggingshypotheek. Samen achterhalen we of deze hypotheekvorm past bij jouw persoonlijke situatie.

2020 06 20 16

Afspraak maken

Ben je benieuwd of een overbruggingshypotheek de juiste voor jou is? In een oriëntatiegesprek maken we graag (gratis) kennis met elkaar. Dan kunnen wij meedenken met jouw persoonlijke situatie.

Wat komt er financieel kijken bij een overbruggingshypotheek?

Voordat je een hypotheek kiest, is het handig om een aantal financiële zaken op een rij te hebben. Denk aan de rente of eventuele rente aftrek, de mogelijkheden rondom aflossen en de maandlasten die je kunt verwachten.

Rente / rente aftrek

De rente op een overbruggingshypotheek ligt wat hoger dan de reguliere hypotheekrente bij een ‘normale’ hypotheek. Wel heb je nadat je verhuisd bent gedurende een beperkte periode recht op hypotheekrenteaftrek. Je oude huis moet dan al wel leeg te koop staan en niet worden verhuurd.

Aflossen

Het aflossen van een overbruggingshypotheek gaat automatisch bij de verkoop van je oude woning. Dit komt doordat de overwaarde op je woning - waarvoor je een overbruggingshypotheek hebt afgesloten - dan vrijkomt.

Maandlasten

Heb jij je oude woning nog niet verkocht en blijf je daar nog wonen maar wil je wel alvast een nieuwe hypotheek afsluiten met een eventuele overbruggingshypotheek? Dan krijg je tijdelijk te maken met dubbele maandlasten. Soms is het mogelijk om de dubbele lasten voor een deel mee te financieren, hierover kan je adviseur je meer vertellen.

Veelgestelde vragen

Wanneer je bezig bent om een hypotheek te kiezen, wil je dat deze past bij je persoonlijke situatie. We begrijpen als geen ander dat een hypotheektraject de nodige vragen kan oproepen. Daarom hebben we informatie rondom het in aanmerking komen voor een overbruggingshypotheek, mogelijke extra kosten en de maandlasten voor je uiteen gezet.

Kom ik in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor een overbruggingshypotheek wanneer er sprake is van overwaarde op je huidige woning. Dit betekent dat je bij de verkoop meer geld ontvangt dan dat je er aan hypotheek in hebt zitten.

Zijn er extra kosten aan verbonden?

Een overbruggingshypotheek heeft een hoger rentetarief dan je normale hypotheek heeft. Daarnaast zul je te maken krijgen met extra notariskosten. Het voordeel is dat je alleen rente betaalt en de hypotheek binnen twee jaar al weer aflost.

Zijn maandlasten mee te financieren?

Met een overbruggingshypotheek kan het zijn dat je dubbele maandlasten krijgt. Afhankelijk van jouw persoonlijke situatie, zijn deze eventueel mee te financieren. Je adviseur kan je hier meer over vertellen.

Geen antwoord op je vraag gekregen?

  • Gratis oriëntatiegesprek
  • Persoonlijk & deskundig advies
  • Een hypotheek passend bij jouw levensfase
  • Wij vergelijken onafhankelijk 25 hypotheekverstrekkers